Doplňky stravy z lékárny mohou být dobrým sluhou, ale špatným pánem. I v případě kolagenu je lepší doplnit ho z přirozených zdrojů – z potravin.
Nedostatek kolagenu je zodpovědný za špatnou kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Přitom stačí zařadit do jídelníčku obyčejnou obilovinu, která dokáže kolagen doplnit. Výsledkem bude mladistvý vzhled, zdravé vlasy a pevné pěkné nehty. Jediné, co musíte udělat, je jednou týdně sníst loupaná zrna ječmene.
Loupaná zrna ječmene a jejich účinky
V historii byla loupaná zrna dostupná jen pro vysoké hodnostáře, taková vzácná pochoutka to byla. Není se čemu divit, protože zrna obsahují velké množství živin. Jsou bohatá na lysin (aminokyselina), který se aktivně podílí na tvorbě kolagenu. Z dalších významných látek nesmíme zapomenout na velké množství vitamínů.
Kaše krásy
Když svaříte loupaná zrna ječmene na kaši, vytvoříte si takzvanou „kaši krásy“. Nejen, že po ní budete mít krásnou kůži, vlasy a nehty, ale také vám pomůže hubnout. Velmi snadno vás zasytí, má málo kalorií a podporuje normální střevní funkce.
Recept na kaši z loupaných zrn ječmene
Co budete potřebovat?
- 1 sklenici loupaných zrn ječmene
- 1 litr vody
- 2 litry mléka
Postup přípravy receptu:
- Zrna podlijte vodou a nechte přes noc nasáknout.
- Druhý den omyjte, vylijte vodu a zalijte vlažným mlékem.
- Přiveďte kaši k varu.
- Kaši vařte přikrytou pokličkou ve vodní lázni 3 hodiny. Vaří se téměř sama, takže žádný strach.
- Hotovou kaši poznáte podle béžového odstínu a chuti sraženého mléka.
Aplikace a dávkování:
Kaši si dopřejte ideálně každý den.
Další možnosti, jak doplnit kolagen
Kolagen se dá doplnit různými doplňky stravy z lékáren, ale obsahují další přidané látky. Nejlepší je dodávat kolagen z potravy. Podle výživových poradců jsou pro doplnění kolagenu vhodná masa, vývary a aspiky, a samozřejmě také tučné ryby. Pro celkové omlazení nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Hlavně listová zelenina má přímý vliv na kvalitu pleti. Blahodárné účinky na krásu mají i semínka, která navíc přinášejí ještě další řadu zdravotních výhod.