Chrchlání, kašel a rýma: Otravné příznaky nachlazení zničí obyčejný žloutek

Pokud vás trápí rýma a kašel a chcete sáhnout po přírodní medicíně, napadne vás nejspíše med, citron či zázvor. Pomoci však může i vaječný žloutek.

žloutek a nachlazení i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Nachlazení se všemi otravnými příznaky potrápí od podzimu do jara snad každého člověka alespoň jednou. Mnoho lidí se v dnešní době vrací zpět k přírodní léčbě, která je nejen levnější, ale i chutnější a bez vedlejších účinků, které s sebou nese užívání léků. Co se týče respiračních onemocnění, má příroda v zásobě celkem slušný arzenál – od medu přes mátu a tymián až po vaječný žloutek.

Vejce vás chrání před nachlazením, a navíc prospívají srdci i očím

Jak potvrdily četné vědecké studie, vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin na planetě. Prospívají srdci i očím, zvyšují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a snižují hladinu triglyceridů. Nutriční specialistka Imashi Fernando, MS vysvětluje, že vaječné žloutky jsou plné výživných látek, které posilují imunitu. Obsahují vitamin D a bílkoviny, které zvýší vaši odolnost proti nachlazení a kašli. Vitamin A, vitamin B-12 a selen jsou zase klíčové pro zdravý a silný imunitní systém.

Kus másla, mléko v odměrce, žloutek ve sklenici a dvě bílá vejce na stole s metličkou iZdroj fotografie: Freepik
Med, mléko, vejce a kus másla – to je celé tajemství starého receptu proti respiračním nemocem

Mléko prospívá imunitě i kostem

Mléko jsme na JakZdravě obvykle zmiňovali v souvislosti s pozitivním účinkem na zdraví kostí a kvalitu spánku. To však zdaleka nejsou jediné výhody, které poskytuje. Dle odborníků má mléko velmi pozitivní vliv i na imunitní systém. Je to dáno především vysokým obsahem zinku, vitaminů A a D a bílkovin. Mimo to prospívá i srdci a zažívacímu traktu, zlepšuje stav vlasů a kůže a má dobrý vliv i na vaše emocionální rozpoložení a náladu.

Vaječný sirup proti kašli

Přírodní léky na kašel jsme na JakZdravě zmiňovali již nesčetněkrát. Valná většina z nich obsahuje med, případně i citron, zázvor nebo tymián. Dnešní recept se od těch předchozích tedy trochu liší. Jeho základem jsou totiž z výše uvedených důvodů právě vaječné žloutky a mléko.

I vejce je superpotravina: Nasytí, dodá bílkoviny a mnoho vitamínů

Další nezbytnou surovinou je med, který, jak jsme již na JakZdravě také několikrát psali, hraje při léčbě kašle velmi důležitou roli. Podle vědeckých výzkumů je totiž stejně účinný, jako běžně prodávané léky proti kašli.

Na sirup tedy budete potřebovat:

  • sklenici mléka
  • lžíci medu
  • lžíci másla
  • 1 rozšlehaný žloutek
  • ¼ lžičky sody

Postup přípravy je velice jednoduchý. Mléko ohřejte (ale nevařte, mělo by být akorát na pití), přidejte lžíci másla a med. Důkladně promíchejte, a až se vše rozpustí, přidejte rozšlehaný žloutek a jedlou sodu. Nápoj si připravujte vždy čerstvý a pijte jej dle potřeby.

Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto receptem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články