Sušené meruňky dokážou udělat pro vaše zdraví skutečně hodně. Jsou plné vitamínů a minerálů, ale také vlákniny, beta-karotenu a flavonoidu Q10.
Ovoce je dobré konzumovat jak syrové, tak sušené. Obě verze obsahují velké množství vitamínů a minerálů. V případě sušených meruněk to platí také. Navíc mají svou charakteristickou chuť. Se sušením neztrácí živiny, naopak obsahují mnohem více železa a draslíku. Podívejte se, proč byste si je měli dopřát.
Sušené meruňky jsou poklad
V sušených meruňkách najdete velké množství vitamínu C, který vaše tělo potřebuje pro budování silné imunity a správnou srdeční činnost. Dále v nich najdete thiamin, který prospívá nervové soustavě. Hojně zastoupené vitamíny B jsou potřeba pro správné trávení a na psychiku, což potvrzuje i web Healthline.
Sušené meruňky mají hodně vlákniny, která vyléčí zácpu. Na co jsou ale meruňky skutečně bohaté, je draslík. Ten ovlivňuje puls, krevní tlak a rovnováhu tekutin v těle. Proto meruňky nesmí jíst pacienti se selháváním ledvin. Konzumace meruněk snižuje hladinu cholesterolu, a jak píše web WebMD, zlepšuje pocit únavy a stresu. Naše redakce již dříve psala o dalších potravinách, které fungují jako přírodní enrgeťáky.
Některé z dalších účinků sušených meruněk
Sušené meruňky jsou skvělým a rychlým zdrojem energie. Také existují důkazy o tom, že jejich konzumace zpomaluje leukémii. Kromě toho působí antibakteriálně, takže udrží vaše trávení v pohodě a bez hnilobných procesů. A když si dáte 3-4 sušené meruňky před spaním, budete se divit, jak se vám bude spát – žádné noční močení vás nebude obtěžovat. Také obsahují beta-karoteny, které prospívají očím.
Meruňky mají Q10
Sušené meruňky se právem nazývají superpotravina. Obsahují kyselinu salicylovou a flavonoid quercetin označovaný jako Q10. Ten je známý jako účinný ničitel volných radikálů, které způsobují oxidační stres a předčasné stárnutí buněk. Proto jsme na JakZdravě psali o meruňkách jako o potravině, kterou by měli jíst všichni lidé po padesátce.