Už před dvaceti lety přišly hlasy z Dánska s varováním, jak trans-tuky škodí zdraví. Tato tvrzení byla podložena rozsáhlými výzkumy. Přesto se dál těmito potraviny ládujeme.
Průmyslově vyráběné transmastné kyseliny jsou zlo. Zvyšují riziko vzniku cukrovky druhého typu, mrtvice i rakoviny. Přesto jsou stále klíčovým prvkem stravy tisíců lidí. Najdete je i v potravinách, které jsou určené pro děti. Přitom v Dánsku panuje zákaz těchto škodlivých látek v potravinách už od roku 2003. Jiné země si z něj očividně příklad nevzali, jak bylo původně zamýšleno.
Proč jsou transmastné kyseliny špatné
Průmyslově vyráběné transmastné kyseliny zvyšují hladinu špatného cholesterolu. Proto se v roce 2003 Dánsko rozhodlo pro jejich zákaz, aby ochránilo zdraví svých občanů a zároveň tak šlo příkladem dalším evropským zemím. Srdeční choroby jsou stále jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve světě. Hladina špatného cholesterolu přímo ohrožuje zdraví konzumentů, zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, aterosklerózy, obezity, mrtvice a infarktu. Jak takové ucpané tepny vypadají, jsme na JakZdravě popisovali v samostatném článku.
Zkrátka umělé transmastné kyseliny zásadně poškozují zdraví, jak potvrzuje i web MayoClinic. Náš web na tuto problematiku s trans-tuky upozorňoval již dříve.
V čem se ukrývá nejvíce trans-tuků?
Největší množství trans-tuků obsahoval podle Dánů tvrdý margarín a dále margaríny typu Hera, Flora, Rama a další ztužené tuky. Hned další v pořadí byly polotovary pro přípravu jídel, takže instantní polévky, směsi pro pečení apod. Nikoho asi nepřekvapí, že stejně závadný byl také fast food a smažená jídla, rybí prsty, pizza a chipsy. Trans-tuky se ale ve velkém množství přidávají také do čokolády, koláčů, listového těsta, waflí, sušenek, čokoládových polev, zmrzlin, popcornu a dokonce do omáček.
Omezený obsah trans-tuků v Dánsku
V Dánsku je stanovena hranice 2 g/100 g, kterou nesmí překročit žádné potraviny na trhu. Totéž platí i pro dovážené produkty. Výrobci v Dánsku dokonce dokázali množství transt-tuků snížit na 1 g/100 g, takže smějí používat označení „bez trans-mastných kyselin“. Ačkoli byl v průběhu roku 2005 vyvíjen na Dánsko nátlak, aby toto opatření zrušila kvůli mezinárodnímu trhu, povědomí o škodlivosti trans-tuků se tak rozšířilo, že byla naopak Komise vyzvána, aby se limity stanovily pro všechny potraviny v EU.