Potíže s polykáním, knedlík v krku a neutuchající kašel: Tak se projevuje rakovina štítné žlázy

Kašel, potíže s polykáním a knedlík v krku mohou být prvním varováním, že něco není v pořádku a že byste se měli poradit s lékařem.

Vyšetření štítné žlázy žena i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rakovina štítné žlázy je sice relativně vzácné, ale závažné onemocnění, jehož příznaky byste nikdy neměli podcenit. Odborníci z SaskatchewanHealthAuthority vysvětlují, že štítná žláza je malá žláza ve tvaru motýla umístěná na přední straně krku, která produkuje hormony regulující metabolismus, růst a vývoj. Rakovina štítné žlázy se pak projevuje mnoha příznaky, včetně potíží s polykáním, pocitem knedlíku v krku a neutuchajícím kašlem. 

Příznaky rakoviny štítné žlázy

Jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, rakovina štítné žlázy může být dlouho asymptomatická, ale postupem času se mohou objevit nepříjemné a vleklé, ale ne alarmující příznaky:

  • Potíže s polykáním: Nádor v oblasti štítné žlázy může tlačit na jícen, což ztěžuje průchod potravy a tekutin. Polykání je pak obtížné a někdy i bolestivé.
  • Pocit knedlíku v krku: Pokud máte neustálý pocit, že vám něco uvízlo v krku, může to být důsledek nádoru, který tlačí na jícen.
  • Neutuchající kašel: Trvalý kašel, který není spojen s nachlazením nebo infekcí, byste rozhodně měli konzultovat s lékařem. Může být způsoben hned několika závažnými nemocemi, včetně rakoviny plic či tuberkulózy, jak jsme ostatně na JakZdravě již varovali.
  • Změny hlasu: Nádor může tlačit na hlasivkové nervy, což vede ke změnám hlasu nebo chrapotu.
  • Zvětšené uzliny: Lékařka Kelly Wood, MD vysvětluje, že rakovina štítné žlázy se může rozšířit do lymfatických uzlin, což způsobuje jejich zvětšení a uzliny jsou pak snadno hmatatelné nebo dokonce viditelné.
kašel iZdroj fotografie: Freepik
Dlouhotrvající kašel byste měli vždy konzultovat s lékařem.

Nepodceňujte prevenci

Pokud se u vás některé výše uvedené příznaky objevují, rozhodně je co nejdříve konzultujte s lékařem. Rakovina štítné žlázy může postihnout kohokoli, ačkoli u žen je o něco častější. Nezapomínejte také na pravidlo, že prevence je základ. I když není vždy možné rakovině štítné žlázy předcházet, některá opatření mohou riziko jejího vzniku snížit:

štítná žláza

Když štítná žláza nefunguje, jak má: Pomohou silová cvičení i jóga

  • Zdravý životní styl: Strava bohatá na ovoce a zeleninu, pravidelná fyzická aktivita a vyhýbání se kouření mohou pomoci snížit riziko rakoviny (všech typů).
  • Omezení expozice radiaci: Vyhýbejte se zbytečným radiologickým vyšetřením, pokud nejsou nezbytná.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Sledujte zdraví štítné žlázy, zejména pokud máte rodinnou anamnézu rakoviny štítné žlázy nebo jste byli vystaveni radiační léčbě. 

Jak jste rakovinu štítné žlázy odhalili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články