Hotový zázrak našich předků: Léčí anémii, migrénu, žlučník, játra i poruchy spánku

Kopřiva je po staletí užívaná léčivka, která má velmi široký záběr. Pomůže vám od nespavosti, stresu i bolestí hlavy a pozitivně ovlivní činnost vnitřních orgánů.

Kopřiva zblízka i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Léty prověřené přírodní léky jsou skvělou alternativou k syntetickým, průmyslově vyráběným medikamentům. Kopřiva je jednou z nejúčinnějších léčivek, a právě teď na jaře je nejlepší období pro její sběr. Byla by škoda toho nevyužít a nezásobit se skvělou přírodní medicínou na mnohá onemocnění a neduhy.

Kopřiva prospívá cévám i vnitřním orgánům

Kopřivu jsme na JakZdravě zmiňovali již několikrát, například v souvislosti s posílením imunity a zlepšením trávení. Má však mnoho dalších výhod. Nutriční specialistka Amy Richter, RD vyzdvihuje její pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu krevního cukru. Kopřiva totiž napomáhá čištění krve, zlepšuje krvetvorbu a dle výzkumů snižuje krevní tlak a cukr. Kromě toho prospívá i játrům, žlučníku, prostatě a srdci. Léčí anémii i spánkové poruchy a pomáhá při bolestech hlavy, zvláště těch migrenózních.

Domácí kopřivový lék 

Níže uvedený recept oceníte nejen k léčbě problémů s krevním tlakem či vnitřními orgány, ale také při běžných onemocněních, jako je nachlazení či chřipka. Kopřiva pomáhá v boji proti virům a nachlazení a citrony, jak připomíná nutriční expertka Helen West, RD, podporují správnou funkci imunitního systému. Na výrobu budete potřebovat:

citrony iZdroj fotografie: Pixabay
Kromě kopřiv si připravte i citrony a jablka, ideálně v bio kvalitě.
  • 1 kg čerstvých kopřivových listů (ideálně jarních, kdy má kopřiva největší sílu)
  • 2 citrony
  • 2 jablka
  • půl kilogramu medu nebo hnědého nerafinovaného bio cukru
  • želatinu, nejlépe pektinovou

Stará dobrá želatina: Světe, div se, nabízí až 8 způsobů, jak pomoc vašemu zdraví

Nakrájené kopřivy, jablka a citrony (pokud nejsou bio, tak oloupané) vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemnou směs. Přidejte med a želatinu a ještě za tepla nalijte do vyvařených sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Užívejte dvě polévkové lžíce každý den před jídlem. 

Jaký je váš oblíbený recept s kopřivou?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články