Máte doma tyto řízky? Okamžitě je vyhoďte, obsahují salmonelu

Jestli doma objevíte infikované maso, raději ho vyhoďte. Nedávejte ho ani domácím mazlíčkům. Vyhnete se tak všichni velmi nepříjemné nemoci, která může ohrozit život.

Kuřecí prsní řízky v syrovém stavu na bílém talíři i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Zda je maso bezpečné a neobsahuje patogeny, kontroluje pravidelně Státní veterinární správa. Tentokrát objevila přítomnost bakterie způsobující onemocnění zvané salmonelóza v kuřecím mase. Proto se dobře podívejte, zda jste si ho náhodou také nekoupili. Pokud ano, rozhodně ho nejezte, nedávejte ho ani zvířatům a raději ho vyhoďte.

Kuřecí prsní řízky z Brazílie

Za nebezpečnou potravinu byly v září označeny kuřecí řízky původem z Brazílie. V odebraném vzorku byla nalezena bakterie Salmonella Minnesota. Podle webu iRozhlas se jedná o mražená kuřecí prsa v plastikovém balení vážící dva kilogramy a mražené kuřecí řízky o stejné hmotnosti. Mířily převážně do stravovacích zařízení, ale také do řetězce Makro. Výsledkem této kontroly bylo stažení přes 11 tun kuřecího masa z trhu.

Není to jediný případ

Během probíhajících kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce byla ve stejném měsíci nalezena salmonela také v kuřecím mase z pultů Penny Marketu v Olomouci. Jednalo se o maso z Ukrajiny ze Slovenského koncernu společnosti WE Trade. Salmonelu obsahovalo také testované kuřecí maso z Tesca. I v tomto případě se jednalo o stejnou společnost. Informoval o tom web Novinky. Není to bohužel poprvé, co byla salmonela odhalena v mase brazilského a ukrajinského původu. Aktuálně jsme o situaci na JakZdravě samozřejmě informovali.

Salmonelóza je nebezpečná

Salmonelóza může být způsobena stovkami typů bakterií. S těmito bakteriemi se nejčastěji setkáte v majonézách, vejcích, pochoutkových salátech, mléčných výrobcích nebo v mase. V těchto podmínkách se jim dobře daří, nízké teploty jim vyhovují a velmi rychle se množí. Zbavit se jich dá jedině dostatečnou tepelnou úpravou (v případě masa) či běžnou dezinfekcí (při čištění kontaminovaných povrchů). Před kontaminací kuchyně a okolí varuje i naše redakce JakZdravě v článku věnovaném této problematice – nikdy nemyjte kuřecí maso pod tekoucí vodou.

Nakrájené syrové kuřecí maso na kostičky na dřevěném prkénku s nožem v kuchyni iZdroj fotografie: Pixabay
Salmonela se dá zničit jen tepelným zpracováním masa nad 70 °C

Nakazit salmonelou se můžete pouze orální cestou tj. přes ústa tím, že sníte infikovanou potravinu. Pokud je bakterií ve vašem těle velké množství, způsobí zažívací problémy. Roli zde hraje imunita a množství bakterií. Jestliže se dostanou jejich větší počty až do žaludku a střev, mohou zde způsobit těžké záněty. Salmonelóza je nebezpečná hlavně pro děti, seniory a jedince s oslabenou imunitou. Může probíhat mírně jako průjem, ale také může vyvolat zvracení, křeče, dehydrataci a horečky.

Jíst, či nejíst kuřecí maso? Ty nejdůležitější informace před námi obchodní řetězce tají

Maso nedávejte ani mazlíčkům

Nelitujte vyhozeného masa. Jestli vás napadlo, dát maso sežrat psovi nebo kočce, je to špatný nápad. Salmonelózou se mohou nakazit také. Příznaky se od těch u lidí o moc neliší, kromě toho, že u zvířat může jít velmi snadno o život z důvodu akutní dehydratace.

Jakým způsobem se chráníte před salmonelózou vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články