Odbornice na výživu uvedla 5 druhů zeleniny, které by se neměly jíst syrové. Překvapivě je mezi nimi i mrkev

Zelenina má bezpochyby své pevné místo v každém zdravém a vyváženém jídelníčku. Abyste z ní vytěžili maximum prospěšných látek, je třeba vědět, jak ji konzumovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zelenina je základem výživné stravy. Jedná se o bohatý zdroj vlákniny, vitamínů a cenných živin. Vařením se sice zlepší chuť potravin, ale také se změní jejich nutriční hodnota. Některé vitamíny se vařením ztrácejí, jiné jsou pro tělo lépe využitelné. Řada lidí tvrdí, že cesta k lepšímu zdraví vede přes konzumaci především syrové stravy. Jak ale vysvětluje nutriční specialistka Becky Bell, některé vařené potraviny mají jednoznačné nutriční výhody.

Řepa

Jedinečnou vlastností červené řepy je, že v syrovém i vařeném stavu má stejný obsah živin. Aminokyseliny obsažené v řepě pomáhají tělu bojovat proti předčasnému stárnutí. Vařená červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a železo. Ty mají pozitivní vliv na oběhový systém a pomáhají v boji proti chudokrevnosti. Posiluje také imunitní systém, protože obsahuje celou skupinu vitamínů B, vitamíny P, C, zinek, hořčík a draslík. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vařená červená řepa prospívá játrům: čistí je od toxinů, přispívá k regeneraci a obnově buněk. Čerstvá zelenina se nedoporučuje lidem s gastritidou a žaludečními vředy, hrubá vláknina a kyselost mohou po konzumaci způsobit bolesti a pocit těžkosti. Syrové řepy lze bez újmy na zdraví konzumovat až 70 gramů denně. Po uvaření až 100–120 gramů.

Chřest

Zelený, bílý a fialový chřest obsahuje maximální množství vitamínů A, beta-karoten, alfa-karoten, E, C, K, vitamíny skupiny B, makro a stopové prvky (minerály). Aby si zelenina zachovala chuť a cenné živiny, neměla by být dlouhodobě tepelně upravována. Pro vaření stačí stonky pět minut povařit, a pak je zalít ledovou vodou. Chřest je rekordmanem v obsahu kyseliny listové, která:

  • podporuje normální vývoj plodu během těhotenství
  • zlepšuje stav pokožky – dodává jí hladkost a sametovost, zabraňuje tvorbě vrásek
  • zlepšuje krevní oběh

Chřest má mírné močopudné účinky, neobsahuje tuk a je prakticky bez kalorií, což ho staví na přední příčky potravin, které je vhodné konzumovat, pokud se snažíte zhubnout. Chřest také snižuje hladinu cholesterolu a obsahuje protirakovinné látky.

Brambory

Aby se zachovalo co nejvíce prospěšných látek, doporučuje se brambory vařit se slupkou, nebo je péct. Pečené brambory jsou bohaté na draslík, který pomáhá v boji proti kardiovaskulárním chorobám. Brambory obsahují velké množství vitamínu C a antioxidantů, takže mají příznivý vliv na imunitní systém, chrání před vznikem chronických a onkologických onemocnění. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tato zelenina je zdrojem rezistentního škrobu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Brambory mají komplexní vliv na trávicí trakt a pomáhají mimo jiné:

  • obnovit střevní mikroflóru
  • normalizovat pohyb střev
  • předcházet řadě autoimunitních, zánětlivých a nádorových onemocnění

Mrkev

Podle nejnovějších studií se beta-karoten a antioxidanty obsažené v mrkvi lépe vstřebávají, když je zelenina tepelně upravená. Syrová mrkev zvyšuje zátěž orgánů trávicího traktu, zatímco vařená se lépe a snadněji vstřebává. Pokud má člověk problémy se zažívacím traktem, játry nebo slinivkou, je lepší zeleninu vařit v páře, nebo ji upéct.

Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny C, A a E, draslík, železo a sodík. Listy této zeleniny obsahují šťavelany, které brání vstřebávání živin. Povaření nebo smažení může snížit jejich koncentraci, proto je nejlepší konzumovat špenát až po uvaření. Špenát lze vařit v páře s dalšími bylinkami a zeleninou, přidat houby či obiloviny. Takový pokrm zaujme svou chutí a je zdraví prospěšný.

Jaké jsou vaše oblíbené druhy zeleniny?

Zdroj: HealthLine
Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články