Řekněte konec stárnutí, tato kaše je nejbohatším zdrojem kolagenu

Zdravotní účinky ječmenu znali lidé už v minulosti. Je bohatý na kolagen a dá se z něj připravit jídlo přesně podle vaší momentální chuti – sladké nebo slané. Které to bude?

Zrní v hrsti i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kolagen omlazuje pokožku, dodává zdraví vlasům a nehtům, a v neposlední řadě podporuje regeneraci kloubů. Kolagen se dá získávat jednak potravinovými doplňky, ale také přirozeně ze stravy, což je pro tělo samozřejmě mnohem lepší. K doplnění kolagenu stačí alespoň jednou týdně si dát ječné kroupy, které jsou nacpané kolagenem k prasknutí.

Ječné kroupy jsou neobyčejně zdravé

Ječmen obsahuje nejvíce stopových prvků, které vaše tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat. Obsahuje také velké množství vlákniny, která pomáhá pro správné fungování imunitního systému a trávení. Konzumace ječných krup, jak potvrzuje i web Healthline, pozitivně ovlivňuje krevní cukr a cholesterol. Navíc pomáhají zklidňovat nervový systém, což se v dnešní době plné stresu může hodit.

Ječné kroupy pomáhají zvyšovat fyzickou i psychickou výkonnost, jsou takovým přírodním energy drinkem. Podporují zdraví pokožky a jsou vhodné jako potravina při horečnatých stavech. Ječmen se doporučuje hlavně starším lidem, těhotným ženám a lidem, kteří drží diety, protože dodává důležité živiny, jak potvrzuje i web GoodHousekeeping.

Kaše z ječných krup s ovocem a skořicí iZdroj fotografie: Freepik
I takto může vypadat vaše kaše z ječmene.

Příprava ječných krup

Ječmen musíte před vařením máčet. Doporučuje se dát ho do trojnásobného množství vody na 3-4 hodiny. Můžete ho máčet přes noc. Hlavně nezapomeňte vodu slít a poté do nádoby natočit čistou. Můžete místo vody přidat mléko. Na mírném ohni se pak vaří přibližně 25-30 minut. Poté nádobu přikryjte a nechte dlouho odpočívat. Konzumovat ječmen můžete ale i naklíčený, jak psala naše redakce již dříve. I v takové podobě má svá pozitiva pro zdraví.

I kuřecí stehna mají co nabídnout: Kolagen v chrupavkách podpoří zdraví pokožky

Ječmen má výhodu v tom, že se z něj dají připravit jak slané pokrmy, tak i sladké. Záleží na tom, na co máte zrovna chuť. Může to být sladká obilná kaše s ovocem a skořicí nebo jenom dezert. O tom, jak je ječmen prospěšný zdraví, jsme na JakZdravě psali již dříve.

Jak často jíte ječmen vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články