Přírodní zázrak za pár korun: Vymete všechny usazeniny a toxiny z těla už za 30 minut

Bez kávy si velké množství lidí nedokáže svůj den ani představit. Chcete-li ochutnat kávu ještě aromatičtější a léčivější, přidejte si do ní trochu kardamomu.

Žena s ranní kávou a mobilem i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pijete ráno šálek kávy? Můžete ji doladit kardamomem a připravit si tak nezapomenutelný chuťový zážitek. To ale není všechno. Kardamom je koření, které přetéká antioxidanty, takže ve vašem těle uklidí a všechny škodlivé látky odstraní. Hned se budete cítit zdravější, plní energie a připravení začít den tou správnou nohou.

Kardamom a trocha historie

Kardamom je voňavé koření, které pochází z Asie, kde je také velmi oblíbené. Lidé ho ale znali už ve starověku. V Egyptě byla vůně kardamomu zvlášť ceněna, používal se dokonce k výrobě parfémů, jak potvrzuje také web Delishably. Na Dálném východě se kardamom používal (a dodnes používá) na všechny trávicí potíže, které se jen mohou objevit.

Účinky kardamomu na zdraví

Kardamom podporuje přirozenou detoxikaci, odstraňuje usazeniny ze střev a zrychluje metabolismus. Doporučuje se hlavně pro zlepšení trávení, při nevolnosti, pálení žáhy i bolestech břicha, jak píše také WebMD. Dá se využít i jako doplněk stravy při hubnutí. Pomáhá také při infekcích, zmírňuje kašel a posiluje imunitu. O kardamomu a jeho účincích jsme na JakZdravě psali již dříve.

Talířky s kořením, na jednom je kardamom iZdroj fotogfrafie: Freepik
Kardamom je koření, které dodá kávě vůni i léčivé schopnosti.

Káva s kardamomem – recept

Z následujícího receptu připravíte kávu pro 4 osoby.

Co budete potřebovat?

  • 5 lžiček mleté kávy,
  • 2 lžičky cukru
  • a rovnou lžičku mletého kardamomu.

3 šálky kávy denně a je po srandě: Tohle by měl vědět každý, kdo ji pije

Postup přípravy receptu:

  1. Nalijte méně než litr vody do hrnce a dejte ji vařit.
  2. Přidejte kardamom, promíchejte, hrnec zakryjte a půl minuty vařte.
  3. Přidejte 5 lžiček kávy. Promíchejte a snižte stupeň na sporáku. Vařte 2-3 minuty.
  4. Poté hrnec dejte z ohně, přidejte cukr a promíchejte.
  5. Počkejte několik minut, dokud se sedlina neusadí.
  6. Takto připravenou kávu můžete ihned nalít do šálků a podávat.

Už jste vyzkoušeli také čekankovou kávu? Přírodní recept publikovala naše redakce již dříve, jedná se ale o velmi zdravou a levnou variantu kávy.

Jaké přísady máte rádi v kávě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články