Konec potíží: Jedna přísada do kávy a 6 zdravotních problémů je fuč

Přidání kardamomu do kávy či čaje není jen způsobem, jak zlepšit chuť vašeho oblíbeného ranního nápoje, ale také jak udělat hned po ránu něco, pro své zdraví.

kardamom i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Kardamom, aromatické koření z jihovýchodní Asie, je jedním z nejstarších koření na světě. Používá se do sladkého pečiva, perníčků nebo sušenek. Na Východě jej často používají k dochucení omáček, zeleninových směsí nebo též čaje a kávy. Přidáním kardamomu do ranní kávy nebo čaje je jednoduchým způsobem, jak podpořit zdraví. Nutriční specialistka Lizzie Streit, MS totiž tvrdí, že kardamom má celou řadu vědecky potvrzených zdravotních výhod.

Kardamom posílí srdce i játra

Odborníci z MedicalNewsToday potvrzují, že kardamom má skutečně velmi pozitivní vliv na zdraví. Podporuje zdraví srdce, jater i ústní dutiny, pomáhá při metabolickém syndromu i diabetu a jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, může vám pomoci i v boji s vysokým tlakem. Mimo to má také těchto 6 prokázaných výhod:

  • Podporuje trávení: Kardamom se v lidovém léčitelství používá k podpoře trávení a zmírnění trávicích potíží. Obsahuje totiž látky, které mohou pomoci stimulovat trávicí procesy a snižovat nadýmání. 
  • Má antioxidační účinky: Kardamom obsahuje silné antioxidanty, jako jsou polyfenoly, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Tímto způsobem může přispět k ochraně buněk a snížit riziko vzniku různých chorob, včetně onemocnění srdce a rakoviny. 
  • Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru: Některé studie naznačují, že kardamom nesnižuje jen krevní tlak, ale také hladinu cukru v krvi. To může být zvláště prospěšné pro lidi s diabetem nebo ty, kteří mají náchylnost k vysoké hladině cukru.
Převržená keramická miska s kardamomem vysypaným na hadru na stole iZdroj fotografie: Pixabay
Antioxidanty z kardamomu ochrání vaše tělo před nemocemi
  • Posiluje imunitu: Díky svým antioxidačním vlastnostem může kardamom posílit imunitní systém a chránit tělo před infekcemi a nemocemi. Je tak dobrým doplňkem běžných potravin na posílení imunity, stejně jako například anýz či černý kmín, které jsme vám již na JakZdravě také doporučovali.
  • Zlepšuje dýchání: Kardamom může zlepšit dýchání tím, že zlepšuje hospodaření s kyslíkem, stimuluje jeho příjem a uvolňuje průchod vzduchu plícemi.
  • Pomůže vám v boji proti infekcím: Kardamom účinkuje proti různým druhům bakterií, které se podílejí na plísňových infekcích, otravách z potravin a infekčních onemocněních.
železo

Anémie ničí imunitní systém, způsobuje neplodnost, leukémii a vede k pomalé smrti. Její známky jsou často ignorovány

Kardamom má mnoho dalších výhod

Kromě výše zmíněných vědecky prokázaných výhod kardamomu je ještě celá řada dalších benefitů, které kardamom nabízí. Údajně má velmi pozitivní vliv na stav vlasů i pleti, působí preventivně proti anémii a napomáhá detoxikaci vnitřních orgánů. Vzhledem k tomu, že kardamom velmi zajímavě doplňuje chuť i vůni kávy i čajů, není žádný důvod, proč tuto stále oblíbenější přísadu nevyzkoušet.

Jak vám čaj či káva s kardamomem chutná?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články