Naše babičky ho nazývaly tekutým zlatem: Podporuje zdraví střev, srdce i jater

Vývar není jen obyčejná polévka. Důležitý je postup přípravy a volba masa, obecně je ale vývar pokrmem pro nemocné, které dokáže postavit na nohy.

Vývar s hvězdičkami v misce s dřevěnou lžičkou i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Vývar patří mezi polévky, které postaví na nohy při nemoci. Je to tím, že obsahuje mnoho důležitých živin pro tělo, hlavně bílkoviny, ale i důležité minerály, a v případě kolagenového vývaru i kyselinu hyaluronovou. Ta je důležitá pro zdravé klouby. Vývar dodává energii, není těžký do žaludku a pomáhá po velkém energetickém výdaji, ať už z důvodu fyzické aktivity nebo nemoci.

Tekuté zlato našich babiček

Vývar z kostí je tradiční polévka, která má všestranné účinky na lidské zdraví. Proč na ni babičky nikdy nedaly dopustit? Protože se jedná o odvar z kostí, který, jak uvádí WebMD, obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, hořčík, draslík, vápník a glutamin (aminokyselina, která posiluje imunitu a pomáhá regenerovat pohybovou soustavu).

Nejen klouby, ale i nachlazení a záněty

Tato tradiční polévka není výživou jen pro klouby, ale pro celé tělo. Pomáhá zlepšovat stav kůže, vlasů a nehtů. Také pomáhá pro lepší trávení tím, že zlepšuje činnost střev a jater. Je vhodná na žaludeční problémy a léčivá při zánětech v trávicím ústrojí, jak dokládá web Health. Kolagenový vývar dodává energii a doporučuje se jíst hlavně po velkých fyzických výkonech. Bohatá na kolagen jsou například kuřecí stehna, jak psala naše redakce již dříve.

Vývar v hrnci iZdroj fotografie: Freepik
Kolagenový vývar postaví na nohy i mrtvého. Proto ho babičky nazývaly tekuté zlato.

Jak si připravit kolagenový vývar

Kolagenový vývar se podobá klasickému vývaru. Jak ale uvádí také web Healthline, hlavní rozdíl spočívá v mase, které je hlavní surovinou každého z vývarů. Na JakZdravě uvádíme ještě jiný recept na kolagenový vývar, výsledek je ale podobný.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg kuřecích pařátků a krků,
  • 1 vepřové koleno,
  • 2 vepřové nožičky,
  • hovězí kosti,
  • vnitřnosti,
  • zeleninu,
  • pepř,
  • sůl,
  • nové koření,
  • bobkový list
  • a jablečný ocet.
Molekula proteinu

Jsou kolagenové doplňky stravy opravdu tak zázračné, nebo reklamy lžou?

Postup přípravy receptu:

  1. Maso a kosti omyjte a zalijte studenou vodou, aby bylo maso ponořené.
  2. Začněte vařit.
  3. Přidejte koření a jednu lžíci jablečného octa.
  4. Snižte plamen na minimum a vařte ještě asi 5 hodin.
  5. Po čtyřech hodinách přidejte zeleninu a dosolte dle potřeby.
  6. Vařte ještě hodinu (do stanovených pěti hodin) a váš vývar je hotový. Můžete si ho rozdělit na malé části a zmrazit. V tomto stavu se dá používat jako bujon pro dochucování dalších jídel.

Jak často jíte vývar vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články