Pomocnice červená řepa: Pomáhá držet krevní tlak pod kontrolou, může pomoci i v boji proti zánětům

Červená řepa je všestranná zelenina, na kterou není radno zapomínat. Pomůže snížit tlak, ale také zlepšit sportovní výkony. Ideální je v syrovém stavu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Červená řepa není vhodná jen pro nakládání. Tuto potravinu můžete koupit již předvařenou nebo konzervovanou. Ale stejně je možné tuto zeleninu s typickou zemitou chutí využít k odšťavňování, opékání či dušení. Problém není ani konzumace syrové červené řepy, ať už nastrouhané či nakrájené na tenké plátky. Rozhodně to stojí za vyzkoušení. Lékařka Jerlyn Jones popisuje schopnost zlepšovat sportovní výkony, udržovat krevní tlak pod kontrolou a cenné jsou i protizánětlivé účinky. V případě zájmu můžete vyzkoušet recept, který pomůže v očistě těla.

Představení červené řepy, jak ji možná neznáte

Červená řepa je typická svou výraznou barvou. Pro mnoho lidí je jejím poznávacím znakem její zemitá chuť a vůně. Někdy už je považována dokonce za superpotravinu díky jejímu nutričnímu profilu. Je velice výživná a chlubí se obsahem mnoha základní vitamínů, minerálů i rostlinných sloučenin. Řepa obsahuje jen málo kalorií a téměř všechny vitamíny a minerály, které tělo potřebuje. Je významným zdrojem kyseliny listové, která hraje důležitou roli v růstu, vývoji i zdraví srdce, nezanedbatelný je také obsah mědi a manganu.

Červená řepa zvládne udržet krevní tlak v normě

Bylo studováno a zjišťováno mnoho účinků červené řepy na zdraví. Jedním z významných zjištění byl fakt, že má schopnost snížit krevní tlak a tím snížit rizikové faktory pro srdeční onemocnění. Tyto účinky pravděpodobně souvisí s vysokou koncentrací dusičnanů v řepě. Jelikož v těle se dusičnany z potravy přemění na oxid dusnatý, který rozšiřuje krevní cévy a vede k poklesu krevního tlaku. Nápomocná může být i kyselina listová. Pro dlouhodobé přínosy je ovšem nutná pravidelná konzumace.

červená řepa proti vysokému krevnímu tlaku iZdroj fotografie: Depositphotos
Červená řepa a šťáva z červené řepy

Protizánětlivé účinky i zlepšení sportovního výkonu

Díky barevným pigmentům zvaným betalainy má řepa i protizánětlivé vlastnosti. Ty byly potvrzeny při výzkumech, kterých se účastnili lidé se zánětem kloubů, ale i během dřívějších pokusů na krysách se zánětem ledvin. Za skvělé sportovní výkony lze poděkovat dusičnanům. Zlepšují činnost mitochondrií, které produkují energii v buňkách. Šťáva z červené řepy pomáhá zkrátka zlepšit vytrvalost i výkonnost. Ideální je konzumovat řepu nebo její šťávu několik hodin před samotným fyzickým výkonem.

Recept s červenou řepou pro očistu těla

Ingredience

  • 700 gramů čerstvé, oloupané červené řepy
  • 200 gramů medu
  • 100 gramů hroznů
  • 2 polévkové lžíce žitné mouky

Příprava

Řepu nakrájejte na plátky nebo kostičky. A spolu se všemi ostatními surovinami ji vložte do skleněné nádoby. Zalijte studenou vodou, uzavřete nádobu a nechte stát po dobu 6 až 7 dní při pokojové teplotě. Každý den skleněnou nádobu protřepejte. Konzumujte 3 až 4 polévkové lžíce za den, ideálně vždy před jídlem 1 lžíci po dobu maximálně jednoho měsíce. Tento recept není vhodný pro lidi trpící onemocněním ledvin, žaludečními a střevními potížemi či nízkým krevním tlakem.

Jaký recept s červenou řepou máte nejraději?

Zdroj: Heathline
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Zobrazit další články