Nedostatek vitamínu C není ve vyspělých zemích běžný, ale může postihnout osoby s nevyváženou stravou, starší lidi, kuřáky a lidi s chronickými onemocněními trávicího traktu.
Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, je esenciální živinou pro správnou funkci těla. Lékařka Melinda Ratini, DO vysvětluje, že vitamín C hraje klíčovou roli nejen pro správné fungování imunitního systému, ale také v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Jeho nedostatek může mít širokosáhlé neblahé dopady na zdraví, včetně kožních problémů, obtížně se hojících ran a bolesti kostí.
Projevy nedostatku vitamínu C
Nedostatek vitamínu C je díky celoroční dostupnosti čerstvého ovoce a přidávání vitaminu C do některých potravin a doplňků stravy relativně vzácný. Objevit se však může, obzvláště u kuřáků, lidí, kteří trpí nějakou poruchou příjmu potravy, drží dietu nebo jedí velmi jednostranně. Nutriční specialistka Erica Julson, MS vysvětluje, že kvůli své důležitosti se může nedostatek vitamínu C projevovat mnoha různými symptomy – od snížené imunity, únavy a špatné nálady až po krvácení z dásní. Časté příznaky zahrnují například:
- Kožní problémy: Jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, vitamín C hraje důležitou roli ve stavu vaší pleti. Jeho nedostatek tak může vést k různým kožním problémům. Kůže ztrácí svou elasticitu a může být suchá, drsná a náchylná ke vzniku podráždění a drobných trhlinek. Mohou se objevit také modřiny a malé červené skvrny, které jsou důsledkem oslabení kapilár právě kvůli nedostatku vitamínu C.
- Špatně se hojící rány: Vitamín C je klíčový pro tvorbu kolagenu, proteinu nezbytného pro správnou regeneraci tkání a hojení ran. Nedostatek tohoto vitamínu tak může zpomalit proces hojení.
- Bolesti kostí: Nedostatek vitamínu C může také ovlivnit zdraví kostí. Kyselina askorbová je důležitá pro tvorbu kolagenu v kostech, kloubech a chrupavkách. Nedostatek vitamínu C může vést k oslabení kostí a kloubů, což může způsobit bolesti a zvýšené riziko zlomenin.
Vitamín C doplňte ideálně z potravin
Pokud si chcete ohlídat dostatečný příjem vitamínu C, jezte dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny. Vsaďte na citrusové plody, broskve, kiwi, jahody, papriku či brokolici nebo šípky. V případě podezření na nedostatek vitamínu C je vhodné konzultovat příznaky s lékařem nebo výživovým specialistou.
Mohou vám doporučit i doplnění vitamínu C formou doplňků stravy. V případě jejich užívání si však dejte pozor na jisté kombinace s léky či jinými doplňky, protože se mohou vzájemně ovlivňovat, jak už jsme ostatně na JakZdravě popisovali.