Šest běžných potravin zvyšujících riziko vzniku rakoviny, přesto je jíme na denní bázi

Rakovina je komplexní onemocnění a existuje mnoho jejích typů, tím pádem i mnoho potenciálních příčin. Je lepší neriskovat a některým potravinám se vyhnout.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Velkou roli v onemocnění rakovinou samozřejmě hraje genetická výbava a rodinná historie. Ještě větší ohled byste ovšem měli brát na vnější faktory, jako je váš životní styl, jelikož ty mají větší dopady. Výzkumy ukázaly, že 80 až 90 procent zhoubných nádorů souviselo právě s vnějšími faktory. A jedním z nejdůležitějších je právě vaše strava. Některé potraviny jsou totiž spojeny s vyšším rizikem určitých typů rakoviny, uvádí výživová poradkyně Kim Rose.

Zpracovanému masu příště řekněte „ne“

Jedná se o jakýkoli druh masa, které bylo konzervováno pomocí klasické konzervace, solením či uzením. Většina takových mas jsou červená a jedná se například o párky v rohlíku, klobásy, sušené hovězí, salámy, hovězí v konzervě či šunku. Riziko je vysoké proto, že metody používané k výrobě zpracovaného masa mohou vytvářet karcinogeny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Smaženým jídlům se zkuste vyhnout

Důvod je takový, že při smažení škrobových potravin při vysokých teplotách dochází k utvoření sloučeniny zvané akrylamid. Nejvíce se nachází ve smažených bramborových produktech, jako jsou hranolky či brambůrky. A jak už asi tušíte, bylo zjištěno, že akrylamid je karcinogenní. Navíc dle jedné studie poškozuje DNA a vyvolává apoptózu, což je buněčná smrt.

Převařená jídla také nejsou nic extra

Jakmile převaříte určité potraviny, zejména maso, dojde k produkci karcinogenů. Tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny změnou DNA vašich buněk. Větší pravděpodobnost, že k tomuto dojde, nastává při grilování a smažení na pánvi. Zkuste tedy používat zdravější způsoby, jako jsou pečení, vaření v tlakovém hrnci či v „pomalém“ multifunkčním hrnci.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nemusíte vypít litry mléka denně

Vlastně byste tedy ani neměli. Mléčné výrobky totiž mohou zvýšit riziko rakoviny prostaty, takže hlavně muži by si měli dávat pozor. Mezi tyto mléčné potraviny se řadí samozřejmě mléko, ale také například různé sýry a jogurty. Konzumace mléčných výrobků zvyšuje hladiny inzulínu podobného růstovému faktoru 1 (IGF-1), který je spojen právě s vyšším rizikem rakoviny prostaty.

Alkohol byste neměli požívat z mnoha důvodů

A jedním z nich je samozřejmě zvýšené riziko vzniku rakoviny. Při konzumaci alkoholu jej totiž vaše játra rozkládají na acetaldehyd, což je karcinogenní sloučenina. Podporuje totiž poškození DNA a oxidační stres, zároveň narušuje imunitní funkci a tělo se tím pádem nezaměří na rakovinné buňky. U žen alkohol zvyšuje hladinu estrogenu v těle, což je spojeno s vyšším rizikem rakoviny prsu s pozitivním estrogenovým receptorem.

iZdroj fotografie: Unsplash

Cukr a rafinované sacharidy také vynechte

U těchto potravin se jedná o nepřímé zvýšení rizika vzniku rakoviny. Mezi rizikové se řadí slazené sodovky, bílé těstoviny, sladké cereálie, pečené dobroty a dezerty, bílý chléb a bílá rýže. Jakmile budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem škrobu a cukru, vystavíte se riziku výskytu diabetu 2. typu a obezity. Tyto problémy podporují zánět a oxidační stres a to může zvýšit riziko určitých typů rakoviny. Zkuste tedy místo toho konzumovat například celozrnný chléb, hnědou rýži, celozrnné těstoviny či oves.

Pokusíte se alespoň omezit tyto potraviny?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články