Střeva čistá jako nikdy dřív: Neexistuje surovina, která by je chránila lépe, navíc pomáhá i na cukrovku

Bez dostatku vlákniny to v těle nemůže správně fungovat. Možná chvilku, ale rozhodně ne dlouhodobě. Podívejte se, proč je vláknina tak důležitá.

Pytle s luštěninami i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Vláknina je veledůležitou složkou potravy. Zajišťuje správné trávení a pomáhá v prevenci rakoviny tlustého střeva. Vláknina pomáhá střeva čistit, odstraňovat usazeniny a škodlivé látky. A to samozřejmě není vše, k čemu ji vaše tělo nutně potřebuje.

Výhody vlákniny ve stravě

Strava bohatá na vlákninu pomáhá zlepšovat funkce kardiovaskulárního systému a chrání srdce před nemocemi. Vláknina, jak popisuje WebMD, má také nezanedbatelný vliv na metabolismus tuků, zvláště zabraňuje jeho hromadění v oblasti pasu. Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Kromě toho vláknina snižuje záněty v těle a udržuje přirozenou a fungující střevní mikroflóru.

Podle Světové zdravotnické organizace se doporučená denní dávka vlákniny pohybuje okolo 20-40 gramů. Pokud toto množství dodržíte, snížíte riziko, že se u vás rozvine cukrovka, ateroskleróza nebo rakovina tlustého střeva, jak uvádí také web MedicalNewsToday.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Jak zařadit do stravy více vlákniny? Jde to snadno. Snižte rafinované cukry a nahraďte je celozrnnými výrobky. Totéž proveďte s pokrmy z rychlého občerstvení. Ty nahraďte čerstvou zeleninou a ovocem. Ze začátku to může být těžké, ale vše je pouze o zvyku. Pokud vás trápí chuť na sladké, na JakZdravě najdete článek, který vám může dobře poradit.

Ovesné vločky v misce s ovocem iZdroj fotografie: Freepik
Nahraďte nezdravé potraviny vlákninou, ovocem a zeleninou.

Nejbohatší na vlákninu jsou pšeničné otruby a fazole, je jedno jestli bílé nebo červené, všechny druhy jsou přínosné. Plné vlákniny jsou kokosové lupínky a mák, sušené ovoce (hlavně fíky, meruňky a švestky) a celozrnný nebo žitný chléb. Vhodná je také hnědá rýže. Naše redakce také doporučuje ovesné vločky jako zdroj vlákniny a potravinu, která pomáhá hubnout.

Potraviny bohaté na vlákninu, které byste měli pravidelně jíst

Jíte dost vlákniny?

Jak poznat, že dodáváte vašemu tělu dostatek vlákniny? Její nedostatek se projevuje následujícími příznaky:

  • přibývání na váze
  • zácpa, plynatost a poruchy trávení
  • vysoká hladina krevního cukru
  • zvýšený cholesterol
  • náhlý a častý hlad, často i krátce po jídle
  • zvýšený krevní tlak

A co vy? Jíte dostatek vlákniny nebo už na sobě pociťujete její nedostatek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články