Projevily se u vás tyto příznaky? Pak byste už nikdy neměli jíst špenát

Špenát patří mezi listovou zeleninu. Známý je hlavně pro vysoký obsah železa. Jsou v něm ale i další látky, které v některých případech mohou způsobit problémy.

Listy špenátu v rajčatové omáčce na talíři i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Špenát je superpotravina, která by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměla chybět. Obsahuje hromadu vitamínů a minerálů. Pokud ale není správně tepelně upraven nebo trpíte některými nemocemi, může jeho konzumace škodit. Pro zdravé lidi se hodí jíst syrový, protože si uchovává své pozitivní účinky na zdraví jen v syrovém stavu.

Komu se nedoporučuje špenát

Špenát by měly konzumovat s mírou osoby trpící revmatismem a dnou. Dále se nedoporučuje pacientům se zánětem jater, ledvinovými nebo močovými kameny, osteoporózou, artritidou a záněty v trávicím traktu. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou, která, jak potvrzuje také web LiveStrong, snižuje množství vápníku v těle. Dále obsahuje kyselinu močovou, která je nežádoucí zase při ledvinových kamenech. Jak upozorňuje web Stylecraze, i nadměrná konzumace špenátu může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů.

Čerstvé listy špenátu v misce iZdroj fotografie: Freepik
Špenát je pro zdraví nejlepší čerstvý a syrový

Škodlivý špenát po tepelné úpravě

Pokud by se vám někdy stalo, že se listy špenátu změní ze své původní svěží zelené barvy na žlutou, rozhodně ho nejezte v žádné formě. Takový špenát je škodlivý. Nedoporučuje se ani ohřívat v mikrovlnce. Obecně je lepší se vyhýbat tomuto způsobu přípravy jídel, nejen v případě špenátu, jak jsme na JakZdravě již psali. Nejlepší je jíst špenát syrový, protože tak tělo využije jeho potenciál naplno.

Brokolice a špenát prodlužují život. Vyplatí se je jíst hned z několika důvodů

Nabitý vitamíny a minerály

Ve špenátu najdete vitamíny A, C, D, E a K. Z minerálů tu nechybí vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Patří mezi potraviny, které se doporučují při anémii a nedostatku kyseliny listové. O jeho pozitivních účincích na zdraví psala naše redakce již dříve. Pokud jste zdraví, rozhodně není důvod se špenátu vyhýbat. Pokud vás některé z výše zmíněných onemocněních trápí, jezte špenát v omezené míře nebo se poraďte s lékařem.

Jak často jíte špenát?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články