Tekuté zlato našich babiček: Pomůže střevům, srdci a játrům už během pár hodin

Kolagenový vývar a jeho přínosy pro zdraví jsou známé po staletí. Naučte se i vy připravit poctivý a na kolagen bohatý poklad. Pomůže při rekonvalescencích všeho druhu.

Vývar v hrnci i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Máte rádi vývar? Kolagenový vývar nebo vývar z kostí je úžasně zdravá věc. Tuto tradiční polévku znali už naše babičky a přezdívaly jí „tekuté zlato“.  Možná si vzpomenete, že při nemocech vám babička uvařila právě vývar, abyste se dali rychleji do kupy. Vězte, že to nebyla náhoda.

Kolagenový vývar – unikát na talíři

Odvar ze šlach a kostí obsahuje velkou dávku kolagenu a kyseliny hyaluronové. Obě tyto složky posilují klouby a doporučují se jak v prevenci kloubních onemocnění, tak i jako doplněk jejich léčby, jak uvádí také web Healthline. Z dalších skvělých látek najdete ve vývaru hořčík, draslík a vápník. Za zmínku stojí také glutamin, který posiluje imunitu a pomáhá tělu se vzpamatovat po velké námaze nebo úrazu.

Vývar si můžete dát, i když vám není zcela dobře od žaludku, protože je snadno stravitelný, dodá vám energii a zmírní žaludeční problémy. Hodí se při nachlazení, k podpoře činnosti střev a jater a, jak uvádí WebMD, pro zlepšení stavu a elasticity kůže, vlasů i nehtů.

Recept na kolagenový vývar

Kolagenový vývar se moc neliší od klasického vývaru. Jde pouze o to, jaké maso na něj vyberete. Na JakZdravě jsme nedávno psali o kuřecích stehnech, jako o zdroji kolagenu. Pro poctivý vývar půjdeme ještě dál.

Vývar s nudličkami na talíři iZdroj fotografie: Pixabay
Tekuté zlato na talíři – poctivý vývar je lék

Co budete potřebovat?

  • 1 kg kuřecích pařátků a krků
  • 1 vepřové koleno
  • 2 vepřové nožičky
  • hovězí kosti
  • vnitřnosti
  • vývarová zelenina
  • pepř
  • sůl
  • nové koření
  • jablečný ocet
  • bobkový list
Molekula proteinu

Jsou kolagenové doplňky stravy opravdu tak zázračné, nebo reklamy lžou?

Postup přípravy vývaru:

  1. Maso a kosti důkladně omyjte a zalijte studenou vodou tak, aby maso bylo ponořené.
  2. Začněte vařit.
  3. Jakmile se začne maso vařit, přidejte koření a jednu lžíci jablečného octa.
  4. Snižte plamen na minimum a vařte cca 5 hodin.
  5. Po čtyřech hodinách přidejte zeleninu, dosolte a dopepřete dle chuti a nechte ještě hodinu vařit.
  6. Nyní je vývar hotový a připravený ke konzumaci. Můžete si ho rozdělit na menší porce nebo dát zamrazit na horší časy či jej pak použít jako bujón do omáček.

Jestli se vám nechce do vývaru, naše redakce pro vás připravila článek o dalších potravinách, které obsahují kolagen a hodí se pro péči o klouby.

Jak často si vaříte poctivý vývar vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články