Má 64 let a za celou dobu nebyla nemocná. Používá starý recept, díky kterému nemusí nikdy chodit k doktorovi

Obyčejná mrkev ve vás asi nevzbudí žádné přehnané emoce. Přitom by si zasloužila minimálně radostný aplaus. Proč? Čtěte a uvidíte, co mrkev dokáže.

Romantický pohled na svazek mrkve položený na záhonu při západu slunce i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Nejobyčejnější zelenina přináší neobyčejné účinky na zdraví. Mrkev, kterou každý považuje za samozřejmost, toho umí daleko víc než jen zlepšit váš zrak. Nejvíce z mrkve vytěžíte v syrovém stavu. Můžete si ji nastrouhat anebo ji pít ve formě šťávy. Tak dodáte tělu nejvíce vitamínů.

Co vám dá obyčejná mrkev

Mrkev obsahuje hodně draslíku, čímž pomáhá odkyselovat organismus. Kromě podpory zraku je vhodná hlavně pro děti pro zdravý vývoj kostí a zubů. Mrkev je skvělá potravina při hubnutí, protože vás zbaví hladu, dodá vám potřebné živiny a vy se budete cítit sytí navzdory tomu, že jste snědli jen obyčejnou mrkev. WebMD také udává, že mrkev má blahodárné účinky na játra, která pomáhá čistit a podporuje tak metabolismus.

Podle webu Health je mrkev nejlepší zeleninou pro krásnou pleť. Kožní vyrážky, lupénku i akné pomůže zmírnit právě mrkev. Kožní problémy nejčastěji způsobují nahromaděné škodliviny v těle a špatné trávení. Proto je dobré jíst mrkev, která kromě celkového ozdravení těla dodá pokožce krásu, a to díky vitamínům B, na které je bohatá. O dalších účincích mrkve na zdraví jsme na JakZdravě již psali.

Mrkvová šťáva ve skleničce ozdobená kolečkem mrkve iZdroj fotografie: Freepik
Mrkvová šťáva je elixír zdraví. Vyzkoušejte ji i vy.

Recept na mrkvový lék

Kromě mrkve budete potřebovat také jablko, pomeranč a citron, abyste si mohli šťávu dochutit dle vlastních preferencí.

Co budete potřebovat?

  • 2 mrkve,
  • 1 jablko,
  • 1 dl pomerančové šťávy
  • a trochu citronové šťávy podle chuti.

Postup přípravy receptu:

  1. Nejprve si ovoce a zeleninu řádně umyjte. O tom, proč je důležité ovoce a zeleninu důkladně mýt, naše redakce psala dříve.
  2. Jakmile budete mít hotovo, všechny ingredience si odšťavněte a smíchejte dohromady. Ideální je použít odšťavňovač, který si poradí i s mrkví a můžete do něj všechno postupně nastrkat.
  3. Šťávu pijte čerstvou hned po odšťavnění.

Mrkev chrání před rakovinou všeho druhu, ukazují studie. Při nadměrném příjmu však může mít účinky, které vás šokují

Aplikace a dávkování:

Čerstvou šťávu se doporučuje pít ráno, abyste dodali tělu potřebné tekutiny, vitamíny a energii, které budete potřebovat do nového dne.

Jak často se ve vašem jídelníčku objevuje mrkev?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články