Palmový olej živí a podporuje vznik nádorových onemocnění. V Česku je jím postižen každý 3. obyvatel

Palmový olej rozhýbal diskuse ekologů během kataklyzmatických požárů v Indonésii. Neškodí jen přírodě, ale také zdraví. Vědci zjistili, že zásadně zhoršuje průběh rakoviny.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Co mají společného hranolky, mražená pizza, kakaové pomazánky či cereální tyčinky se šampony, kosmetikou a bio palivy do automobilů? Je to palmový olej, který už několik let hýbe světem. Po rozsáhlých požárech palmových plantáží předminulý rok v Indonésii sice jeho odbyt klesl, nicméně i tak je ho v oběhu neustále více, než je zdravé. A to doslova. Vědci z Barcelony pod vedením doktora Salvadora Benitaha zveřejnili studii, jež prokazuje zásadní vliv palmového oleje na šíření rakovinného bujení v tělech pacientů.

Palmový olej mění genom rakovinných buněk

Kyselina palmitová, která se nachází v palmovém oleji a v menším množství i v oleji kokosovém, zvyšuje riziko vzniku metastáz rakoviny na sto procent. Jinými slovy, jestliže se pacient s rakovinou stravuje potravinami obsahujícím palmový olej, jako jsou třeba hranolky, pizza, nebo třeba i cereální tyčinky, má naprostou jistotu, že se nádorové bujení rozšíří i do dalších částí těla. Nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová (v olivovém oleji) nebo linolová (ve lněných semíncích) tento efekt neprokázaly.

i

V rakovinných buňkách vědci odhalili protein, který označili názvem CD36 a který se ukázal být zodpovědný za vznik metastáz. Tehdy, když je vhodně vyživovaný nasycenými mastnými kyselinami, které zachycuje a pohlcuje, spouští tak genetický proces šíření rakovinného bujení do dalších částí těla.

Průběh i závěry své studie publikoval tým z univerzity IRB Barcelona v prestižním vědeckém časopisu Nature. Autoři výzkumu napsali: „Zdá se, že existuje přímá souvislost mezi spotřebou tuku a zvýšením metastáz zprostředkovaným proteinem CD36 u myší naočkovaných lidskými nádorovými buňkami,“ uvedl ve studii autor Aznar Benitah. „K pochopení tohoto vztahu je zapotřebí více studií, a to především proto, že v industrializovaných společnostech znepokojivě zvyšujeme spotřebu cukrů a nasycených tuků,“ doplnil vědec.

Bez proteinu CD36 se rakovina nerozšíří

Proces metastázování rakoviny je založen na tom, že se rakovinná buňka oddělí od původního nádoru a krevním řečištěm se pak šíří do jiných částí těla do té doby, než najde jiný orgán, kde se zachytí a způsobí růst nového nádoru. Tento proces by při vyloučení působení proteinu CD36 vůbec nebyl možný. A jeho funkci spouští právě kontakt s nasycenými mastnými kyselinami, jako je právě palmový olej.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pokusy na laboratorních myších ukázaly přímou souvislost mezi působením tuků na protein CD36 a vznikem metastáz rakoviny

Aby potvrdili své závěry, otestovali vědci svou teorii na myších infikovaných karcinomem ústní dutiny. Testovacímu vzorku zvýšili příjem nasycených tuků o 15 procent nad běžnou spotřebu. To je zhruba množství obsažené v běžné fastfoodové stravě. U kontrolní skupiny myší s normálním příjmem tuků se metastázy vyvinuly ve 30 procentech případů. U myší na tučné stravě to bylo až 80 procent.

Když zopakovali pokus při použití výhradně kyseliny palmitové, stoupla pravděpodobnost vzniku metastáz na 100 procent. Jinými slovy, metastázy se vyvinuly u všech testovaných subjektů. „Tuky jsou pro tělo nezbytné, ale přebytečný tuk může mít vážný dopad na zdraví. To se již dříve ukázalo u některých nádorů, jako je rakovina tlustého střeva. A nyní jsme to ukázali u metastatického procesu,“ vysvětlil doktor Benitah.

Hlídáte si množství tuku ve své stravě, nebo jíte vše, na co máte chuť?

Vědci v krátkém videu zobrazili mechanismus působení proteinu CD36 na šíření rakoviny

Zdroj: IRB Barcelona

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články